Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (ΑΪ ΛΙΑ)

     Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (Αϊ Λια) βρίσκεται στην πάνω πλευρά του Επαρχιακού δρόμου Αχλαδοκάστρου-Πλατάνου πάνω στην κορυφογραμμή Βουνάκι-Αϊ Λιας-Τραμπάλα-Βάρσαμο και καταλήγει στον Κότσαλο ποταμό. Χτίστηκε στο σημείο αυτό, γιατί υπήρχε πρόσβαση δρόμου για την μεταφορά των οικοδομικών υλικών. Το παλιό ξωκλήσι το έτος 1780 περίπου το πυρπόλησε Τουρκικό απόσπασμα λόγω του φόνου του Ιερέα Παπαλέξη που ήταν κοτζαμπάσης από 8 ληστές εντός της εκκλησίας υπό την παρακίνηση του Τσίγκα ο οποίος ήταν αντίπαλός του.
                                           
                          

+
Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΩΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΕΚΤΙΣΘΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΝ 1963
ΥΠΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΑΖΕΠΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣ
ΜΑΝΤΖΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΟΣ ΤΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΑΖΕΠΗ
ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΑΘ. ΠΟΥΛΟΥ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΤΣΑΡΟΥΧΗ

     Σύμφωνα με την παραπάνω επιγραφή, η οποία είναι χαραγμένη πάνω σε μαρμάρινη πλάκα στη νότια πλευρά του τοίχου κτίστηκε τον Νοέμβριο του 1963 από τη Σοφία Γαζέπη κόρη του Γεωργίου Μαντζίκα, ευεργέτη του χωριού μας. Λίγο πιο πάνω στο ύψωμα βρίσκεται ο παλιός ερειπωμένος Ναός. Στον Αϊ Λια υπάρχουν και πολλοί τάφοι της εποχής εκείνης. Δίπλα υπάρχει μια μικρή λάκα, όπου συγκεντρώνονταν οι τσοπάνηδες για να κουβεντιάσουν – για να αρμέξουν τα γιδοπρόβατά τους και να μεταφέρουν το γάλα στο χωριό – ακόμα να παίξουν την ΄΄γουρούνα΄΄ με ειδικά ξύλα από αγριελιά με κόμπους για να αντέχουν. Δίπλα υπήρχε ο δρόμος που περνούσαν οι αγωγιάτες από την Ορεινή Ναυπακτία και μέσω του γεφυριού της Αρτοτίβας κατέληγαν στις Επαρχίες Μεσολογγίου και Αγρινίου. Στον Αϊ Λια έγινε η δίκη για τα σύνορα Αχλαδοκάστρου-Πλατάνου στις 15 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:00 π.μ. το 1933 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 26/4/1933 απόφαση του Ειρηνοδίκη Προσχίου κ. Γ. Τσατσαρούνου.


Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων του χωριού μας έγινε το εξής περιστατικό και το Αχλαδόκαστρο κέρδισε τη δίκη: Μέσα σε μια πουρνάρα ήταν ξαπλωμένος με την κάπα του ο γέρο-Χαράλαμπος Αγγελάκης, τον πλησίασε ο ανωτέρω Ειρηνοδίκης και τον ρώτησε πως ονομάζετε, αυτός του απάντησε Χαράλαμπος, ο δε Ειρηνοδίκης του είπε: ΄΄Πες μου γέρο- Χαράλαμπε εσύ που ξέρεις τα πολλά και ο νους σου κατεβάζει οι Αρτοτιβιάνοι στον Αϊ Βλάση έχουν χωράφια΄΄; Τότε αυτός με μια κίνηση του δεξιού του χεριού δείχνοντας και αριστερά και δεξιά με την παλάμη του, απάντησε μισά-μισά είναι τα χωράφια. Με την παραπάνω ενέργειά του ο Ειρηνοδίκης έβγαλε απόφαση ότι τα σύνορα από τον Αϊ Λια πρέπει να μετακινηθούν στου Κώστα το Μνήμα-Τραμπαλόρεμα-Αϊ Βλάση-Βάρσαμο μέχρι τον Κότσαλο ποταμό.
     


Αφήγηση: Aναστασίου Αγγελάκη του Κωνσταντίνου (Μπούρπλας) στις 12-2-2014 στο καφενείο του χωριού μας (Βασιλείου Χαλμούκη του Γεωργίου).        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Please leave your comments!