Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ


Κοιμήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 σε ηλικία 78 ετών ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ωρωπού και Φυλής και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου των Ενισταμένων. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στην Ι.Μ. Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλής την 1 Ιουνίου 2013.

Ο μακαριστός ως λαϊκός Δημήτριος Κουτσούμπας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το έτος 1935. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Κουτσούμπας καταγόταν από τα Ρόγγια Χρυσοβίτσας Θέρμου Αιττωλ/νίας και η γιαγιά του Παρασκευή γεννήθηκε στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας το γένος Νικολάου Πυλαρινού του Αριστοφάνη. Με τον πατέρα μου Νικόλαο ήταν πρώτα ξαδέρφια και λόγω της συγγένειας επισκεπτόταν συχνά το πατρικό μου σπίτι ειδικά τα καλοκαίρια. Για το λόγο αυτό στα Διπόταμα στις εκβολές του Κότσαλου με τον Εύηνο ποταμό κοντά στο μύλο του Νίκου Πυλαρινού για αρκετά καλοκαίρια είχε παιδικές κατασκηνώσεις, όπου η Αντιγόνη Πυλαρινού του είχε παραχωρήσει το πατρικό της σπίτι για της ανάγκες της κατασκήνωσης, λόγω όμως ελλείψεως πόσιμου νερού σταμάτησε τη λειτουργία της κατασκήνωσης. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του Παρασκευή και σε ένδειξη αγάπης έχτισε στα Ρόγγια το Ιερό Ησυχαστήριο της Αγία Παρασκευής. Όπως είχε εκμυστηρευθεί στον πατέρα μου είχε δει στον ύπνο του τον Άγιο Κυπριανό και του ζήτησε να πάει στη Φυλή Αττικής στους πρόποδες της Πάρνηθας και να βρει την εικόνα του. Στο βιβλίο που  έγραψε ο ίδιος για την ίδρυση του Μοναστηριού λέει: << Όταν έφθασα στον ξερότοπο όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή μας στη θέση Βραχορουμάνι , παραδόξως ενώ δεν υπήρχε τίποτα το οποίο να με ελκύει για εγκατάσταση, καρφώθηκαν τα πόδια μου στη γη και πλημμύρισα από ψυχική γαλήνη» περιγράφει ο γέροντας στο βιβλίο όπου περιέχεται η ιστορία του μοναστηριού. Στο σημείο ακριβώς αυτό σήμερα υπάρχει ένα ωραίο μαρμάρινο Προσκυνητάρι, όπου καίει ακοίμητο κανδήλι, αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα, με την επιγραφή: 

δε πεφάνη  εδοκία το Θεο περ τς Μονς ταύτης».


Το προσκυνητάρι του Αγίου Πνεύματος.

«Κατέβηκα στο χωριό και ζήτησα τον ιδιοκτήτη της γης. Τον πληροφόρησα για ποιο λόγο ήθελα το οικόπεδο και αμέσως μου απάντησε πως θα μου παραχωρούσε πέντε στρέμματα αφιλοκερδώς για τη μνήμη των γονιών του. Τρεις ημέρες αργότερα ήρθε και με βρήκε κατασυγκινημένος. “Τρέξε και βρες συμβολαιογράφο. Θα σου δώσω επτά στρέμματα. Εμφανίστηκαν μπροστά μου οι Άγιοι και με διαβεβαίωσαν πως εδώ θα γίνει το σπίτι τους”, μου εκμυστηρεύτηκε ο ιδιοκτήτης» αφηγείται ο γέροντας στο κείμενό του.


Τα πρώτα βήματα της Ιεράς Μονής 1961.


Ο Κτήτωρ, ως λαϊκός (Δημήτριος Κουτσούμπας).

Το 1961 λαϊκός ακόμη 26 ετών, με την ευλογία του πνευματικού του πατρός αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Ζερβάκου (+1980) ίδρυσε την Ιερά Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στη Φυλή Αττικής.

Εκάρη με το όνομα Κυπριανός στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στην Πάτμο.

Προσχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατρίου Ημερολογίου στις 16-1-1969. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ωρωπού και Φυλής στις 7-2-1979 και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου των Ενισταμένων στις 5-4-1985.

Ο Μητροπολίτης Κυπριανός ήταν ένας σημαντικός συγγραφέας βιβλίων και άρθρων για την Ορθόδοξη Θεολογία και την πνευματικότητα, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Κατείχε δύο θεολογικούς βαθμούς, τιμής ένεκεν: α) άδεια άσκησης επαγγέλματος στη Θεολογία από το Κέντρο Ορθοδόξων Σπουδών και β) Διδάκτωρ της Θεολογίας, από την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου.

Από την ίδρυσή της και μετά η Ιερά Μονή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης έχει αναπτυχθεί. Σήμερα περιλαμβάνει δύο τμήματα: την κυρίως Μονή, η οποία είναι άβατη για τις γυναίκες, και τον προσκυνηματικό χώρο όπου έρχονται οι προσκυνητές και κάθε Τετάρτη τελείται Παράκληση και διαβάζονται εξορκισμοί.

Ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, που ανήκει στην Ιερά Σύνοδο των Ενισταμένων. Είναι η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Ωρωπού και Φυλής και επιτελεί εκτεταμένο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Η Μονή σήμερα

Στα τέλη του 2007 έπεσε σε κώμα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο μεταστάς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός γι' αυτό κι ο κόσμος ήταν απαρηγόρητος. Η σορός του εκτέθηκε επί διήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με λιτάνευση του σκηνώματος, το οποίο ενταφιάστηκε σε παρεκκλήσιο της Μονής. Εκείνος που έλαμψε δια της απουσίας του ήταν ο πολιτικός κόσμος αυτής της χώρας, ο οποίος, παρά τις συχνές επισκέψεις του στο παρελθόν, φαίνεται ότι ξέχασε τον Μητροπολίτη στα 5,5 χρόνια της ασθένειάς του.


Ο διάδοχος Ηγούμενος Θεοδόσιος

Διάδοχός του στη Μονή και στη Σύνοδο Ενισταμένων, ύστερα από ψηφοφορία την Τετάρτη 10-7-2013 εξελέγη ο οσιώτατος μοναχός Θεοδόσιος Αγιοκυπριανίτης ο οποίος για 13,5 χρόνια ήταν υπεύθυνος του Ιερού Ησυχαστηρίου της Αγίας Παρασκευής στα Ρόγγια Χρυσοβίτσας Θέρμου Αιτωλ/νίας. 

3 σχόλια:

  1. Πώς φαίνεται βρε παιδι μου ότι οι μορφές τους, δεν έχουν αυτη τη θεία χάρη που βλέπεις στους μοναχούς της κανονικής εκκλησίας.
    Εχουν αυτο το βλέμμα που δεν είναι ηρεμο και συμπονετικό. κριμα...
    και ειδικά αν κρινουμε και το πώς πεθανε ο ηγουμενος με το στόμα ανοιχτό, ο Θεος να σε φυλάει απο τέτοιο θάνατο.
    Λες και του τραβουσαν την ψυχή οι δαίμονες με το ζόρι και του άφησαν και το στόμα ξύλο.
    Χριστέ μου..άνοιξε τους τα μάτια. Τι κανουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι σωστο να κρινουμε και μαλιστα τοσο σκληρα παρα μονο ο θεος, ο δικαιος κριτης ολων μας.Πολλες φορες τα φαινομενα απατουν οποτε μονο στον Κυριο ανηκει η αληθεια,Ας προσευχηθουμε για αφεση αμαρτιων του και καλο παραδεισο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν τον ειχες γνωρισει απο κοντα δεν θα το εγραφες αυτο, υποψιν δεν ειμαι παλαιοημερολογιτης ουτε καν ανθρωπος της εκκλησιας αυτος ομως ειχε το κατι αλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Please leave your comments!