Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟΥ- ΑΡΤΟΤΙΒΑ

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος του χωριού μας. Χτίστηκε το 1924 με πρωτοβουλία του Κων/νου Μαντζίκα ευεργέτη του Αχλαδοκάστρου με έρανο που έκανε στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York της εποχής εκείνης. Τα ονόματα των συγχωριανών μας που συνέδραμαν στον έρανο έχουν ως εξής:

Κωνστ. Μαντζίκας 100$, Κωνστ. Πυλαρινός 100$, Γεώργ. Αγγελάκης 75$, Γεώργιος Πυλαρινός 50$, Γεωργούλα Κ. Μαντζίκα 50$, Μιχαήλ Πυλαρινός 50$, Αντώνιος Πυλαρινός 50$, Βασίλειος Χαλμούκης 50$, Σοφία Τσαρούχη 25$, Χαρίκλεια Κ. Μαντζίκα 25$, Νικόλαος Αγγελάκης 25$ και Απόστολος Πυλαρινός 10$. Επίσης στον έρανο βοήθησαν πάρα πολύ συμπατριώτες μας Αιτωλοακαρνάνες από τα γύρω χωριά, Έλληνες από κάθε μέρος της χώρας που βρίσκοταν στις Η.Π.Α., καθώς και Αμερικανοί πολίτες.



Στα δυτικά του ναού υπάρχει το διαστάσεων σε κάτοψη 2Χ2 μ. κωδωνοστάσιο του ναού, το οποίο χτίστηκε το 1927, σύμφωνα με επιγραφή εντοιχισμένη ψηλά στη νότια πλευρά του, η οποία αναφέρει: ΙΟΥΝΗΟΥ /9 ΗΜΕΡΑ ΔΕΦ/ ΤΕΚΤΟΝ ΚΧΤ/ 1927.



Ο ναός βρίσκεται στην πάνω μεριά του χωριού πάνω σε ύψωμα. Χτίστηκε στη θέση παλαιότερης εκκλησίας το 1924, σύμφωνα με χρονολογία χαραγμένη σε πλάκα εντοιχισμένη στο αέτωμα του δυτικού τοίχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Please leave your comments!