Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αποκατάσταση Γέφυρας Αρτοτίβας στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας Ν. Αιτ/νίας.

Αποκατάσταση Γέφυρας Αρτοτίβας στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας Ν. Αιτ/νίας. PDF Εκτύπωση E-mail

Γέφυρα Αρτοτίβας στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας Ν. Αιτ/νίας.
Γέφυρα Αρτοτίβας στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας Ν. Αιτ/νίας.

ΠΡΟΣ Τον κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Υποβάλλω συνημμένως ως έχει το υπ’       αρ. ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/62376/28881/20-4-2004 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού/Δ/νση Αναστήλωσης Βυζ/νών  K΄ Μεταβυζ/νών Μνημείων που αφορά έγκριση μελέτης και εκτέλεσης  εργασιών αποκατάστασης Γέφυρας Αρτοτίβας στο Αχλαδόκαστρο Ν. Αιτ/νίας.

Μέχρι σήμερα από διάφορες επιχορηγήσεις που είχαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. έγινε αποκατάσταση της γέφυρας και του μονοπατιού προς την δυτική πλευρά  του Δημ.Διαμερίσματος Κάτω Χρυσοβίτσας του Δήμου Θέρμου, καθώς και το βάθρο της γέφυρας προς την Ανατολική πλευρά(Αχλαδoκάστρου) με 10.000 Ευρώ χρήματα τα οποία διέθεσε η Νομαρχία, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε Αντινομάρχη κ. Χριστογιάννη Γεωργίου.

Οι εργασίες αποκατάστης που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχονται στο ποσό των 6.000.000 Δρχ.(17.608,22 Ευρώ), σύμφωνα με το υπ’ αρ.486/11-02-2002 έγγραφο της 8ης Εφορείας Βυζ/νών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Το ανωτέρω κόστος αφορούσε το έτος 2002, σήμερα το κόστος είναι διαφορετικό. Το γεφύρι σήμερα ανήκει στην 22α Εφορεία Βυζ/νών Αρχαιοτήτων Ναυπάκτου.

Από το έτος 1994 σαν Πρόεδρος του Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου
Πλατάνου αγωνίζομαι για την αναστήλωση του γεφυριού της Αρτοτίβας, πλήν όμως το όνειρό μου, μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μου. Το ενδιαφέρον μου πηγάζει από το γεγονός, διότι τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στο γεφύρι κολυμπώντας, στα- λίζοντας τα γιδοπρόβατα το καλοκαίρι.

κ. Αντιπεριφερειάρχα, κατόπιν των ανωτέρω αναφερομένων σοβαρών λόγων, σας παρα- καλώ θερμά, όπως επιληφθείτε προσωπικά του όλου θέματος με το ποσό που απαιτείται για την αποκατάταση, γιατί το γεφύρι της Αρτοτίβας είναι ένα ανεπανάληπτο έργο τέχνης.
Για περισσότερες πληροφορίες για το γεφύρι μπορεί να έχετε από την Μηχ/κό κ. ΚΑΡΑΛΗ
της Υπηρεσίας σας που επέβλεπε τις εργασίες αποκατάστασης, καθότι έκανε πολλές αυτοψίες.
Καθώς και από τον κ. Χριστογιάννη Γεώργιο που έκανε το λεύκωμα για τα γεφύρια του Ν.
Αιτ/νίας (επί Νομαρχίας κ. ΣΩΚΟΥ Ευθυμίου).

Ιστορικά στοιχεία

Η γέφυρα της Αρτοτίβας ή <<Καμάρα>> είναι σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και άρρη-
κτα συνδεδεμένη με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής.
Εξυπηρετούσε τις ανάγκες επικοινωνίας όχι μόνο των δύο χωριών Κάτω Χρυσοβίτσας-Αχλαδοκάστρου, αλλά και τις ευρύτερης περιοχής, της Ορεινής ενδοχώρας(Ναυπακτία, Κα-
ρπενήσι, Θεσσαλία) με τον κάμπο της Τριχωνίδας, το Μεσολόγγι και τις ακτές του Ιονίου.
Η τοπική παράδοση την ανάγει στα χρόνια της Βενετοκρατίας(1407-1499). Η γέφυρα λόγω της στρατηγικής θέσης υπήρξε τόπος πολλών σημαντικών μαχών κατά το 1821 με τους Τούρκους.     Η τελευταία μεγάλη μάχη δόθηκε την 11η Οκτωβρίου του 1943 μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.


Η γέφυρα παρέμεινε σε χρήση μέχρι την δεκαετία του 1950, οπότε και υποκαταστάθηκε από το νέο δρόμο Θέρμου-Πλατάνου. Η γέφυρα της Αρτοτίβας(Αχλαδοκάστρου), σύμφωνα με την υπ’αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/39725/1077/ΦΕΚ 798/14-09-1995 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο της χώρας, λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής της σημασίας.

Η επικοινωνία με τη γέφυρα γίνεται από το δρόμο Κ. Χρυσοβίτσας-Δοσούλα(Ντοσούλα)-Γέφυρα. Η επισκεψιμότητα λόγω κακής συντηρήσεως του δρόμου για Ι.Χ. αυτοκίνητα, ιδίως τους  χειμερινούς μήνες καθίσταται αδύνατη για τους επισκέπτες, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.   Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με 4Χ4 αυτοκίνητα.-





Χαϊδάρι  25/1/2012

Με εκτίμηση


Λάμπρος  Πυλαρινός
τ. Πρόεδρος Συλλόγου Αχλαδοκάστρου
τ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πλατάνου
τ. Οργανωτικός Γραμματέας Ο.ΣΥ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Please leave your comments!